Special Issues 2019

"Skills and competences in maritime logistics: managerial and organizational emerging issues for human resources"

The Call for Abstracts is available here.

Abstracts submission deadline: 15.2.2019 extended! 5.3.2019. Full papers submission deadline: 15.5.2019. Abstracts and full papers will undergo double blind review.

The Special Issue will be published in Septembre 2019.

 

"Studying organizations: identity, pluralism and change"

The proposal has a strong and direct connection with the annual Workshop of Researchers in the Organizational Field.

The Call for Papers is available here.

Full papers submission deadline: 15.4.2019. Full papers will undergo double blind review.

The Special Issue will be published in May 2019.

Analysis of the local food sector: the case of the Italian region of Campania

Essays
On issue: 
Field: 
Accounting and Business Adm.
Abstract: 

Negli ultimi anni il settore del “local food” ha acquisito un interesse sempre maggiore sia tra gli operatori del settore sia tra gli studiosi. Il "local food" rappresenta un elemento significativo dell’identità sociale e culturale di un paese e può rappresentare un importante veicolo per l'attrazione turistica e per lo sviluppo sociale ed economico del territorio. La crescita del settore alimentare locale, inoltre, contribuisce alla creazione di valore per i diversi attori della catena di approvvigionamento. Nonostante la grande rilevanza riconosciuta al settore del “local food”, la letteratura indagata evidenzia uno scarso numero di ricerche empiriche sul tema. La presente ricerca esamina un campione di 407 imprese italiane operanti nella regione Campania nel settore del “local food” al fine: da un lato, di comprendere la struttura e le peculiarità del settore alimentare locale nella regione Campania; dall’altro, di indagare sulle variabili che incidono sulla redditività delle aziende oggetto dell’indagine.

I risultati evidenziano che le aziende operanti nel settore alimentare locale della regione Campania sono di recente costituzione e hanno una buona redditività. Tale redditività è generalmente associata ad una minore dimensione delle imprese, ad un basso livello di indebitamento e un a un alto livello di liquidità.

In recent years special attention has been given to the local food sector. For many authors this sector has a lot of potentialities: local food production can contribute to the creation of value for the different actors involved in the value chain but also for the growth of the whole territory in which the companies of this sector are located. In accordance to this view, the present research, using a sample of 407 companies of the Italian region of Campania operating in the local food sector, has investigated the variables which affect the profitability of the local food sector companies operating the Campania region.

Results evidence that the companies operate in the local food sector of the Campania region are quite young and have a good profitability. This profitability is generally connected to a small firms size, to a low level of debts and a high level of liquidity.